SÅ SÄTTER DU EN TIDSPLAN FÖR DIN INDUSTRIHALL
Det är en vanlig fråga bland fastighetsägare – hur lång tid tar det egentligen från det första spadtaget till att hyresgästerna kan flytta in vid en totalentreprenad? Ofta kommer denna fråga i ett tidigt skede, kanske till och med i den första dialogen med hyresintressenten. Förståeligt, då hyresgästerna behöver förbereda sin flytt och anpassa sig efter sina nuvarande hyresförhållanden.
Vår erfarenhet visar att många fastighetsägare tenderar att underskatta byggtiden och sätter en alltför optimistisk tidsplan vilket kan leda till misstag i projekteringen och förseningar under produktionen, något som i slutändan drabbar hyresgästen och fastighetsägaren.
Som ett konsultbolag specialiserade på tidig projektering till fastighetsägare inom lätt industri, lager, logistik, sport och detaljhandel vet vi hur viktigt det är med en välplanerad tidsplan. Här vill vi dela med oss av våra bästa tips för att du ska kunna upprätta en realistisk och effektiv tidsplan för dina projekt.
En titt på tidsplanering
I dess essens är tidsplanering processen att säkerställa att ett projekt slutförs vid korrekt tillfälle – att de faktiska arbetsuppgifterna överensstämmer med satte start- och slutdatum.
Stegen för en framgångsrik tidsplan
För att uppnå detta är det viktigt med en detaljerad och noggrann planering – här är några konkreta steg du kan följa:
Listan över olika faser
Börja med att identifiera och lista ner alla projektets faser och de specifika arbetsuppgifterna som dessa innefattar. Använd det övergripande målet som en utgångspunkt.
Exempel:
Om målsättningen är att bygga en industrihall är de grundläggande faserna:
– Bygglov och projektering
– Markarbete
– Grundläggningsarbete
– Hallbyggnad
– Invändiga arbeten
Varje fas har specifika arbetsuppgifter som måste planeras separat.
Tidsplanen definieras
Estimera den tid varje uppgift kommer ta och summera detta för att få fram en total tidsåtgång för projektet. Det kan vara klokt att rådfråga byggentreprenörer och leverantörer för att göra mer noggranna bedömningar.
Kontraktsskrivning
Med hjälp av byggtidplanen kan du enkelt räkna ut den tidpunkt då hyreskontraktet behöver vara signerat för att byggprojektet ska bli inflyttningsklart. Detta gör att du som fastighetsägare kan kommunicera till hyresgästerna vilket datum som är deadline för ett signerat hyreskontrakt. De har då den tiden för att signera hyreskontraktet.
Kommunikation av planen
Se till att samtliga som är inblandade i projektet är väl informerade om tidsplanen, detta inkluderar projektarbetarna, beställare, hyresgäster och andra intressenter.
Löpande granskning och uppdateringar
Planen bör granskas regelbundet och uppdateras vid behov för att matcha med projektets faktiska framfart.
Analyser av utfall
Vid projektets slut är det viktigt att analysera utfallet och eventuella avvikelser från den ursprungliga tidsplanen.
Fördelar med en välformulerad tidsplan
En genomtänkt tidsplan bidrar till flera positiva effekter, såsom:
– Ökad överblick och kontroll över projektets olika skeden.
– Ökad transparens och tydlighet för alla inblandade parter.
– Bättre hantering av oförutsedda förseningar och utgifter.
Summering
Att upprätta en tidsplan för din industrihall kräver noggrannhet och kunskap om både processen och projektets specifika förutsättningar. Genom att följa de råd och steg som presenterats här kommer du närmare en tidsplan som inte bara är realistisk utan också håller både byggprojektet och dess intressenter nöjda – särskilt hyresgästen som kan förflytta sig in enligt tidplan.
Stora byggprojekt kan ofta vara komplexa och oförutsägbara, men med rätt fundament i form av en solid tidsplan, är det möjligt att styra projektet mot framgång.
Önskar du ytterligare hjälp med din industrihall eller information kring tidsplanering i dina projekt? Tveka inte att kontakta oss på Hallkonsulten – vi är här för att stödja dig genom den tidiga projektering av ditt projekt.