BRANDSÄKERTHET I INDUSTRIHALLAR
Brandskyddstekniska åtgärder är av kritisk betydelse för att förhindra personskador vid brand och begränsa skador på egendom samt inverkan på verksamheten.
När det kommer till brandprojektering av industrihallar är det avgörande att tidigt fokusera på antalet våningar och storleken på brandceller. Dessa faktorer styr de brandtekniska kraven för den bärande konstruktionen, brandceller och behovet av brandtekniska installationer såsom brandlarm och sprinkler.
Byggnadens utformning och användning avgör vilken byggnadsklass den tilldelas, vilket i sin tur sätter kraven på byggnaden.
VERKSAMHETSKLASS OCH BYGGNADSKLASS
Industrihallar hamnar vanligtvis i verksamhetsklass 1 och 2, där de flesta placeras i VK 1. Om det finns en publik verksamhet som handel hamnar den i VK 2.
Att förstå vilken byggnadsklass en byggnad tilldelas är avgörande och beror på flera faktorer såsom våningstal, verksamhetsklass, personantal och konsekvenserna av en eventuell brand i byggnaden. Byggnadsklasserna BR0 till BR3 ställer olika krav beroende på brandrisken.
Ytterligare information om byggnads- och verksamhetsklasser finns tillgänglig på följande länk:
INDELA BYGGNADEN I BRANDCELLER
För att säkerställa ett effektivt brandskydd är det viktigt att dela in byggnaden i brandceller. Brandceller är avgränsade delar av en byggnad som begränsar spridningen av en brand.
Dessa cellers storlek beror på byggnadens användning och verksamhet. Kritiska tröskelvärden för brandceller är 1250 kvm, 2500 kvm och 5000 kvm.
Beroende på brandbelastningen i lokalen används olika skyddssystem såsom automatiska brandlarm, avancerade brandlarm och sprinkler.
TILLRÄCKLIGT MED UTRYMNINGSVÄGAR
För att säkerställa en säker utrymning är det viktigt att det finns tillräckligt med utrymningsvägar. Dessa vägar måste vara lättillgängliga, fria från hinder och tydligt markerade. En tidig strategi för utrymning kan undvika olyckor och kostnadsdrivande åtgärder senare i projektet.
INVERKAN AV VÅNINGSANTAL
Våningsantalet är en stor faktor för vilken brandklass byggnaden hamnar i och sätter brandtekniska krav på bland annat bärande konstruktioner, brandceller och brandlarm.
Att sträva efter att hålla nere våningsantalet minskar kraven på bärande konstruktioner och därmed byggkostnaderna. Att förstå och beakta den här typen av kostnadsdrivande delar tidigt i projekteringen kan bidra till att utforma en kostnadseffektiv och brandsäker industrihall.
Som exempel utgör tre våningar tillsammans med en lagerverksamhet väldigt höga krav på bärande konstruktioner som hade kunnat undvikas med två våningar.
ERIK SÄVMARK, BRANDINGENJÖR OCH GRUPPCHEF I STOCKHOLM, SVARAR PÅ NÅGRA FRÅGOR OM VAD SOM ÄR VIKTIGT I DEN TIDIGA PROJEKTERINGEN:
Vilka faktorer avgör vanligtvis brandkraven i en byggnad?
– Inledningsvis är det ofta våningsantalet som är styrande för de grundläggande brandtekniska kraven. Värt att tänka på är att även entresolplan ofta är att betrakta som våningsplan. Utöver detta är bl.a. lokalernas storlek och verksamheten i byggnaden styrande.
Hur skiljer sig brandkravet på stommen åt mellan en BR3, BR2 och BR1 byggnad?
– Primärt är det våningsantalet som styr valet av byggnadsklass där Br3 är den lägsta klassificeringen och därmed också har lägst brandtekniskt krav på stommen. Därefter ökar de brandtekniska kraven på stommen. Värt att nämna är att i Br1-byggnader (normalt tre eller fler våningar) ökar också kraven på stommen väsentligt om det förvaras stora mängder brännbart material, exempelvis lagerlokaler.
Vad bör man kolla på tidigt för att hålla kostnaderna nere?
– I hallbyggnader är det primärt våningsantal och storlek på brandceller som man tidigt bör hålla koll på då det styr krav på bl.a. stomme, brandceller och behov av brandtekniska installationer såsom brandlarm och sprinkler. Därutöver bör man tidigt fastställa en principiell strategi för utrymning då detta kan vara komplicerat att lösa i samband med detaljprojektering. Oftast är det mycket klokt att tidigt ha en dialog med en erfaren och lösningsorienterad brandkonsult vilket skapar bra förutsättningar för att hålla nere kostnaderna samt att anpassa brandskyddet efter byggnadens och den tilltänkta verksamhetens funktion.
Vilken brandteknisk bärverksklass klarar en normal limträstomme i en industrihall?
– En limträstomme kan klara i princip samtliga R-krav beroende på hur den dimensioneras. En normal dimensionerad limträstomme klarar ofta R30, men det ska alltid fastställas av en konstruktör. I dessa frågor är det generellt bra att ha en dialog med konstruktör och brandsakkunnig. I första hand är det dock en konstruktionsfråga.
Hur nära får man bygga andra byggnader?
– Grundregeln är att så länge det är minst 8 m till närliggande byggnad erfordras inga särskilda åtgärder avseende skydd mot brandspridning mellan byggnader. Om byggnader uppförs närmare varandra än så kan olika typer av brandtekniska åtgärder krävas. I vissa fall kan en beräkning av risken för brandspridning utföras som påvisar att risken för brandspridning är acceptabel.
När krävs att en byggnad förses med sprinkler?
– För vissa verksamheter är det ett grundkrav i byggreglerna att förse lokalerna med sprinkler. I hallbyggnader är det dock främst i byggnader med stora brandceller, ofta i kombination med hög brandbelastning, där det ställs krav på sprinkler. Här rekommenderar jag att man för en tidig dialog med en erfaren och lösningsorienterad brandkonsult så att brandskyddet anpassas för just den aktuella byggnaden.
Från vänster Erik Sävmark, Daniel Hällqvist, Nabil Qaadoun
UTLÅTANDE BRAND
Tillsammans med Brandkonsulten har vi tagit fram ett fastprispaket för tidiga brandutlåtanden. Ett sådant paket skulle vara särskilt användbart innan ett fastighetsbolag signerar hyreskontrakt med en intressent, för att undvika eventuella kostnadsdrivande i senare skede.
För mer information om hur vi projekterar våra hallar utifrån brandskydd, kontakta oss via följande:
Daniel Hällqvist, 073 65 50 495, daniel@hallkonsulten.se
Nabil Qaadoun, 073 21 98 203, nabil@hallkonsulten.se
SAMMANFATTNING
Vid projektering av industrihallar är brandskyddstekniska åtgärder kritiska för att förhindra personskador och begränsa skador på egendom. Fokus på antal våningar och storleken på brandceller styr de brandtekniska kraven. Byggnadens utformning och användning avgör vilken byggnadsklass den tilldelas. Viktiga aspekter inkluderar tillräckligt med utrymningsvägar, brandcellsindelning och strategier för att hålla kostnaderna nere. Hallkonsulten kan ge värdefull vägledning i detta tidiga skede.