PROJEKTERING AV HÅLDÄCK
Håldäck (HDF) är ett betongelement som används till att bygga bjälklag med i industrihallar. Det kan också användas i alla typer av byggprojekt.
Håldäck klarar spännvidder på uppemot 18 meter vilket skapar möjligheter för flexibla planlösningar samt planlösningar med låga krav på bärande konstruktion.
Håldäck tillverkas i sex olika tjocklekar; 200, 270, 320, 380, 400 och 500 mm. Desto större längd på håldäcket desto tjockare blir den.
💡 HÄR ÄR NÅGRA REGELTIPS ATT HA I ÅTANKE
– Begränsning på rumshöjd styrs av avstånd mellan upplagen. Det vill säga desto längre HDF skivan blir desto mindre frihöjd.
– Undvik för många längdsågade element– anpassa efter HDF profilens standardbredd som är 1,2m för att minska spillet.
– Sätt lastförutsättningar för bjälklaget i ett tidigt skede. Vad ska ni ha på bjälklaget? Kontor, lager? Egenvikt för HDF elementet och installationerna? Samt ha alltid i åtanke att bjälklaget kan ha olika användingsområden för att få en lokal som kan passa flera olika hyresgäster.
– Lastförutsättningar och lastkategori – vid t.ex. höga lagerlaster kan en samverkande armerad pågjutning krävas.
– Gruppträning/gymnastik/dans el. dyl. på bjälklaget kräver kortare spännvidd på HD/F:en pga. egenfrekvensen. Där styr inte bara lasten på bjälklaget.
– Storlek och läge på hål/schakt – upp till 1,2m bredd kan ofta avväxlas med hängsle annars krävs upplag på balk/vägg. Mindre hål borras helst i kanaler för att undvika kapning av linor.
– HD/F-elementen ersätts med massiva RD-element vid för snäva vinklar och om de är kortare än ca 2m.
– Bjälklag i lutning (t.ex. tak) kräver oftast ingjutna lyft i varje element för montaget.
🤝 På Hallkonsulten är det extra viktigt för oss att det vi ritar går att tillverka och montera på ett kostnadseffektivt sätt. Vi gör det genom att ha nära dialoger med producerande företag som Heidelberg Materials och genom att förstå deras produkter.
Vi vill rikta ett stort tack till vår samarbetspartner Camilla Hellberg på Heidelberg Materials Precast som varit ett stöd med att skriva denna artikel.